24-daagse luxe reis naar Namibië & Botswana


Bestemming toegevoegd aan uw reispagina.

Dag 1: Aankomst Windhoek

Vandaag komt u aan op de luchthaven van Windhoek. Op het vliegveld wordt u opgewacht door de lokale agent die u naar Chameleon Backpackers brengt voor de eerste overnachting.

Windhoek heeft ongeveer twee honderd duizend inwoners en is daarmee, mondiaal gezien, een erg kleine hoofdstad.
Dit aantal groeit overigens snel omdat er in het achterland te weinig werk is. Ondanks die snelle groei, de laatste jaren, is het centrum van de stad heel schoon en er doen zich geen problemen voor. De meeste bezoekers zijn daar heel tevreden over en vinden Windhoek een bijna
on-Afrikaanse stad. Zoals u kunt verwachten zijn veel van de beste hotels van Namibië in Windhoek te vinden. De stad biedt een heel scala van goede accommodaties voor alle groepen bezoekers, van backpackers tot guest houses van hoog niveau.

Windhoek heeft verschillende namen gehad. De oudste is Darama/Ais//Gams - de ‘/’ wordt door de lokale Nama  als een ‘klik’ uitgesproken - wat vuurwater betekent. Het gebied was ook enige tijd bekend als Queen Adelaide’s Baths. Er zijn meerdere theorieën over de oorsprong van de huidige naam; de meest populaire is dat ergens rond 1840 ene Jonker Afrikaner, een Nama leider, de plek Winterhoek noemde, naar een boerderij in Zuid Afrika waar hij was geboren. Windhoek, winderige hoek, is de verbasterde vorm van die oude naam.

Het stadscentrum van  Windhoek heeft opvallend veel bouwwerken die in Duitse stijl gebouwd zijn, een erfenis van het koloniale verleden van Namibië. Oude gebouwen zoals de Alte Feste (het oude fort), Chirtuskirche en het Tintenpalast (het parlementsgebouw) zijn bijzonder interessant en van historische betekenis. Het is geen bewuste
ironie maar de Alte Feste, eens het bolwerk van het Duitse koloniale bewind, is nu het Nationaal Museum met als bijzonder accent de vrijheidsstrijd die de Namibiërs voor hun onafhankelijkheid hebben moeten voeren.
 Overdag heeft het centrum van de stad een zekere Europese alure, met cafe’s en een Duitse keuken maar met stevige Namibische invloeden zoals het grote aanbod van vlees in goede kwaliteiten. Vegetariërs zijn gewaarschuwd want Namibië is een land van carnivoren!
Het leven ‘s avonds draait om een klein aantal restaurants en een enkele nachtclub. Vreemd genoeg is er ’s avonds meer te beleven buiten de stad in de voorsteden en de townships. Gedurende de overheersing door Zuid Afrika was Windhoek verdeeld in drie gebieden: Windhoek voor de blanken, Khomasdal voor de kleurlingen en Katatura voor de zwarten. De veiligste en meest informatieve manier om die gebieden te bezoeken is met de Windhoek Township Tour. Windhoek is het centrum van de bierindustrie van Namibië en als u het wat rustig aan wilt doen dan kunt u hier lekker achter een goed getapt glaasje bier gaan zitten.


Dag 2: Hardap Dam (O, L, D)
Vandaag verlaat u na het ontbijt Windhoek en reist u in zuidelijke richting naar de Hardap Dam. U bezichtigt de Dam en hierna heeft u tijd om te ontspannen en relaxen.
U overnacht in een kamp in Hardap Dam.

Met de ingebruikstelling van de Hardap dam in 1962 werd irrigatie in de landbouw in deze regio mogelijk. Dit maakte een enorme opleving van de stad Mariental mogelijk. De Hardap dam is de grootste van Namibië met een wateroppervlakte van 25 vierkante kilometer en een 862 lange damwand. De dam vangt het water van de Fish rivier op, de enige rivier in het binnenland die het hele jaar door wateraanvoer heeft, hoewel dat in de droge tijd maar kleine hoeveelheden water zijn. De dam is een populaire plek voor watersport en vakanties voor de mensen in Windhoek. Aan de voet van de dam worden op grote schaal meloenen, klaver, wijnbouw en maïs gecultiveerd.
Aan de westkant van het meer ligt een natuurreservaat met beschermde levende natuur op een oppervlakte van 20.000 hectare. In dit gebied zijn prachtige rondritten en wandelingen mogelijk. In het reservaat leven verschillende soorten antilopen, springbokken, spiesbok en koedoe maar ook struisvogels, berg zebra’s de zwarte rinoceros en vele soorten vogels. Aan de oostkant van het meer ligt een kampement dat door de overheid wordt gerund met chalets, een restaurant, een zwembad en een kampeer terrein.


Dag 3: Namib Naukluft National Park (O, L, D)
U komt in het gebied van de Sossusvlei en kunt hier een korte excursie door de kleine Sesriem Canyon maken.

Aan de ingang van de Sossusvlei ligt de Sesriem Canyon. Als resultaat van eeuwenlange erosie is een nauw ravijn van ongeveer een kilometer lengte en een diepte van 30 a 40 meter gevormd. De eerste verkenners in dit gebied moeten zes keer de lengte van een lange riem, waarmee een paardenspan werd gemend, aan elkaar knopen om het water uit een poel in de canyon naar boven te halen. Daarom heet deze canyon ‘Sesriem’.

De  Namib is de oudste en de meest bijzondere woestijn van de wereld. De centrale Namib strekt zich over een afstand van 2.000 kilometer uit langs de kust, van de Olifants rivier in het zuiden tot de San Nicolau in Zuid Angola. De woestijn bestaat vooral uit regelmatige duinen die parallel aan de zee lopen en die zich uitstrekken van de kust naar de grintvlaktes in het binnenland. Deze duinen lijken dood en zonder enig leven maar ze kennen een complex ecosysteem dat elke druppel vocht uit de veelvoorkomende mistbanken weet te benutten. De woestijn is door een combinatie van  oorzaken ontstaan. De Orange rivier brengt samen met de Fish rivier een grote hoeveelheid slib naar de zee. Langs de kust lopende stromen brengen dit slib naar het noorden en aanlandige winden brengen het slib op de kust. Miljoenen jaren lang is deze zandrug steeds verder landinwaarts geduwd en heeft zo de Namib woestijn gevormd. Het zand kleurt op sommige plaatsen sterk oranje omdat de sporen van ijzererts in het zand gaan roesten.


Dag 4: Sossusvlei duinen – Namib-Naukluft National Park (O, L, D)

U staat voor zonsopgang op om Duin 45 op te klimmen om vandaar de zon te zien opkomen. Na het ontbijt sluit u zich aan bij een lokale deskundige die u tijdens de rondleiding alles zal vertellen over het bijzondere ecosysteem dat in deze woestijn bestaat.

Sossusvlei is een lager gelegen deel in het landschap met de hoogste duinen ter wereld aan de randen. Hoewel dat maar weinig voorkomt lopen, als het heel overvloedig regent, de lager gelegen delen van de ‘vlei’ onder met water uit de Tsauchab rivier. Dit wonder met het water in het midden van de woestijn is een spectaculair verschijnsel. Een gebied wordt als extreem droog (hyper-arid) geclassificeerd als er gemiddeld niet meer dan 100 mm regen per jaar valt, als er tussen de 100 en 250 mm regen per jaar valt wordt het gebied ‘droog’ genoemd, bij regen tussen de 250 en 500  mm noemt men het gebied half-droog (semi-arid).  Ongeveer 16 % van de oppervlakte van Namibië is extreem droog. De Namib is extreem droog met een regenval van minder dan 100 mm per jaar. In de droogste gebieden is de jaarlijkse potentiële verdamping 3500 mm terwijl de jaarlijkse regenval maar 20 mm is.

De naam Namib is van Namibische origine waarvan de moderne spelling refereert aan een bepaald deel van de woestijn, met name de grote vlakte. De zandduinen zijn gevormd uit de sedimenten die met de Orange rivier zijn meegespoeld, noordwaarts zijn verplaatst door de zeestroom en daarna landinwaarts zijn verwaaid door de, in deze regio, dominante zuidelijke winden. Het zand in deze duinen bestaat voor 90-95 % uit kwarts (Silica) en voor 10-15 % uit mica, veldspaat en mineralen zoals granaat, ilmeniet en magnetiet. Het zand kleurt steeds meer rood naarmate we verder naar het oosten gaan als gevolg van de toenemende hoeveelheid ijzererts  die in verroeste vorm (ferro-oxide) in het zand zijn sporen nalaat. De omvang van deze corrosie is afhankelijk van leeftijd, temperatuur en vochtigheidsgraad.


Dag 5: Swakopmund (O)
Vandaag kruist u de steenbokskeerkring (Tropic of Capricorn) onderweg in de woestijn. De eerste stop is Walvis Bay waar u wellicht flamingo’s tegenkomt. Bij aankomst in Swakopmund wordt u gebriefd over de verschillende optionele activiteiten die aangeboden worden. Dat zijn: Diner, Quad biking, Sandboarding, Sky diving en rondvluchten (en nog veel meer). U overnacht in Dunedin.


Swakopmund is twee jaar later dan Windhoek, in 1892, gesticht door kapitein Curt von Francois. De stad werd de belangrijkste haven van Duits Zuidwest Afrika. Het toegenomen handelsverkeer tussen Duitsland en haar kolonie maakte een eigen haven nodig maar Walvis Bay, 33 kilometer zuidelijker gelegen, was al in handen van de Engelsen. Daarom viel het oog op Swakopmund omdat andere plaatsen (zoals Cape Cross) niet geschikt waren en omdat hier volop vers water voorhanden was. De meeste steden en dorpen in Namibië zijn gegroeid vanuit oude vestigingen waar waterbronnen te vinden zijn.  De namen die door de oorspronkelijke bewoners aan de plekken waar ze leefden werden gegeven zijn dikwijls heel beschrijvend en meestal bleven deze namen tijdens de koloniale tijd in gebruik zij het met aangepaste (Europese) uitspraak. Het Nama woord ‘Tsoakhaub’, wat vertaald kan worden met ‘anus’, klonk nogal ruw maar was wel een goede beschrijving van de situatie. De heftige stroom van de Swakop rivier bracht namelijk grote hoeveelheden modder, zand, vegetatie en van dode dieren mee. Dit werd verderop in de oceaan gedumpt en dus klopt de inlandse naam wel.

De Nama naam werd veranderd in ‘Swachhaub’ en toen Swakopmund in 1896 een onafhankelijk district werd is de huidige naam ingevoerd.

Dag 6: Brandberg (O, L, D)
U laat de kust achter u en reist het binnenland in naar Brandberg. In de middag bezoekt u de plek met de beroemde oude rotstekeningen ‘White Lady’. De overnachting vindt plaats in Brandberg Restcamp.

De Brandberg, met als hoogste top de Königstein (2.606 meter), is het hoogste gebergte in Namibië en een nationaal monument. De geologische geschiedenis van de Brandberg is net zo interessant als de duizenden rotstekeningen en inscripties in de bergen en de omgeving. De Brandberg zelf is niet vulkanisch maar bestaat uit een gigantische granieten prop die vanuit het binnenste van de aarde door een vulkaanmonding naar buiten werd geperst. Daarom is het graniet van de Brandberg jonger dan het doloriet dat rond Brandberg aangetroffen wordt. De Brandberg is een op zichzelf staand massief dat tot een hoogte van 2.606 meter reikt en ver uitsteekt boven alles in een omtrek van vele honderden kilometers. Het bestaat uit puur graniet dat 120 miljoen jaar geleden door de aardkorst werd geduwd. De Brandberg is vooral bekend door de rotsschilderingen en –tekeningen, waarvan de ‘White Lady’ het meest beroemd is. Deze schildering, die in de Tsisab Ravine ligt, is ongeveer twee duizend jaar oud en u kunt die plek in een wandeling van 1,5 uur bereiken. U kunt de plek het beste vroeg in de ochtend of laat in de middag bezoeken om de hitte van de dag te vermijden. De ‘White Lady’ werd waarschijnlijk door het San volk geschilderd. Dr. Reinhard Maack ontdekte de ‘White Lady’ in 1918. Hij beschreef de schildering als de “meest gedetailleerde rotsschildering die ik ooit gezien heb”. In zijn dagboek schreef hij het volgende: “Het centrale punt in de grot is een ongeveer veertig centimeter grote schildering in vier verschillende kleuren uitgevoerd. De schildering heeft een gezicht in lichte huidkleur,  donkerbruine armen en bovenlichaam en in lichte huidkleur geschilderde handen en onderlichaam, met Egyptisch-Mediterrane stijlkenmerken”. Hij ziet in de figuur een mannelijke danser. In 1955 beschreef Abbe Henri Breuil de schildering als de ‘White Lady’ en sindsdien is de schildering zo bekend geworden. Er ontwikkelden zich allerlei fabels en toeschrijvingen rond de schildering. Het is in feite geen ‘white lady’ want het is het beeld van een man. De witte verf op het lichaam is lichaamsbeschildering, wat er op wijst dat de man een medicijnman is. Er zijn meer dan drieënveertig duizend schilderingen gevonden op meer dan duizend verschillende plaatsen in de Brandberg. Hoewel de Brandberg niet een van de hoogste berggebieden ter wereld is is het toch de derde in hoogte in Afrika. De Brandberg is een op zich staand ecosysteem met bijzondere planten zoals de Brandberg acacia, die alleen op de Brandberg en omgeving groeit.

Dag 7: Hobatere (O, L, D)
U gaat verder in noordelijke richting en overnacht in Hobatere.

De naam Hobatere betekent “Vind mij” en als u dat is gelukt wacht u een warm welkom en persoonlijke service. Hobatere Lodge ligt 80 kilometer ten noorden van Kamanjab aan de west grens van het Etosha National Park. Dit park is gelegen in een concessiegebied van tweeëndertig duizend hectare, het thuisgebied van een grote keuze aan wilde dieren zoals de leeuw, luipaard, spiesbok (oryx), eland, cheeta, giraf, bergzebra en olifant. De activiteiten bestaan uit tochten, overdag en ’s nachts, om het wild en de vogels te observeren en wandelingen onder leiding van een gids waardoor u alle kans krijgt om van de enorme omvang van het wildleven in het gebied te genieten. Er is ook een schuilplaats die uitkijkt over een vlakbij gelegen waterplas en een zonnedek met een fantastisch uitzicht, die in de avond met floodlight wordt verlicht.

Dag 8 en 9 (8 en 9 Oktober): Ruacana watervallen (O, L, D)
Bij aankomst bij de Ruacana Falls sluit u zich aan bij een excursie onder leiding van een gids naar de watervallen. De volgende dag bezoekt u een Himba dorp. De Himba zijn een volk van veetelers en zij zijn gespecialiseerd in fokvee en geiten. U herkent ze aan hun unieke wijze van kleden. U overnachting vindt plaats in Hippo Pools.

Bezoek aan het Himba dorp
De etnische Himba groep hebben in de afzondering van het Kaokoland kans gezien hun etnische individualiteit en cultuur levend te houden. Het vriendelijke volk is nauw verwant aan de Herero. Beide groepen spreken dezelfde taal. Afhankelijk van de tijd van het jaar verplaatsen zij zich
met hun kuddes naar de plaatsen waar voldoende water beschikbaar is. Kleding, haardracht en sieraden hebben een speciale betekenis voor de Himba en zijn een belangrijk deel van hun traditie en cultuur. Zelfs de pasgeboren baby’s worden met parelsnoertjes om de hals versierd. Wanneer de kinderen wat ouder worden krijgen ze hangers van koper en worden schelpen aan de sieraden toegevoegd.

De trotse Himba vrouwen besteden na het opstaan een aantal uren om zich op te maken. Het hele lichaam wordt ingesmeerd met een crème van botervet en een okerkleurig poeder. Daar wordt een aromatische hars van de Omuzumba struik aan toegevoegd. De crème geeft het lichaam een intens rode glans, het schoonheidsideaal van de Himba.

Ongeveer twintig kilometer buiten de stad start de tour onder leiding van een gids die u niet alleen een diepgaand beeld geeft van het leven van de Ova-Himba, de laatste nog traditioneel levende stam in Namibië, maar u ook een zeldzame kans geeft dit fotografisch vast te leggen. U zult getuige zijn van de melkceremonie en het rookbad en u krijgt uitleg over het geloof in het heilige vuur, de voorvaderen en de werking van de medicinale kruiden. U krijgt een beeld van de betekenis van de sieraden en de haarstijlen die niet alleen de status van een stamlid aangeven maar ook de diepe verbondenheid met de natuur, het vee en de kinderen accentueren.
Uw gids is meestal Jaco, een Afrikaans sprekende blanke die met zijn Himba familie jaren lang in de Himba cultuur heeft geleefd en hun taal vloeiend spreekt. Hij werd door het oude stamhoofd Tjsikume Bhahona, die in de bergen in Ongkongo bij Opuwo woont, in de Himba cultuur ingewijd en geadopteerd. Nadat hij jaren in het nieuwe familieverband had geleefd besloot hij weer terug te gaan naar de boerderij van zijn vader vlak bij Kamanjab waar hij kuddes van het Nguni ras laat grazen naast een aantal geiten en schapen. Stamhoofd Tjsikume vroeg Jaco later of leden van zijn stam Jaco op de boerderij konden komen helpen met het weiden van de geiten en het vee. Een deel van de familie besloot daarop naar de boerderij te verhuizen en zij bouwden daar een dorp in de traditionele stijl om volgens hun eigen cultuur te kunnen blijven leven. NB: Jaco is niet altijd aanwezig en begeleid niet alle groepen die het Himba dorp bezoeken.

De inkomsten uit deze excursies helpen de stam om in hun dagelijks onderhoud te voorzien. Ze kopen daarvoor voedsel, voorraden en
medicijnen (als dat nodig is) en het geld wordt ook besteed aan kinderen van verschillende families die door Jaco zijn geadopteerd. Het wordt gebruikt als ze geld voor boeken en kleding nodig hebben om naar school te kunnen gaan.

U bent zich er ongetwijfeld van bewust zijn dat het dorp niet mag worden gezien als een menselijke dierentuin. U bent te gast in het huis van deze bijzondere mensen en u wisselt uw cultuur met hen uit. U respecteert hun manier van leven zoals zij dat ook met uw manier van leven doen en daarmee helpt u hen hun cultuur en tradities te conserveren.

Dag 10 tot en met 12: Etosha National Park (O, L, D)
Na het ontbijt vertrekt u naar het Etosha National Park om tijdens een geweldige tocht het wildleven te observeren. U stopt bij drinkplaatsen waar gewacht wordt tot de dieren komen drinken en u krijgt zo veel mogelijk van het fraaie park te zien. De eerste twee nachten in Etosha NP overnacht u Halili en de laatste nacht in Namutoni.

Optionele activiteiten: een nachttocht met een wild ranger van de NRW, afhankelijk van de beschikbaarheid.

Etosha National Park, met zijn enorme rijkdom aan dieren en planten, ligt in het noorden van Namibië en omvat een oppervlakte van 22.270 vierkante kilometer. De doorsnede van het park bedraagt 4.590 kilometer. In 1851 waren de ontdekkingsreizigers Sir Francis Gatton en Charles Anderson de eerste Europeanen die deze enorme vlakte, die bekend stond als Etosha (de witte plaats met luchtspiegelingen) bezochten. Het gebied er omheen is rijk aan wilde dieren. Als in het regenseizoen van december tot maart er in de vlakte een modderlaag van een meter diep ontstaat komen daar talloze flamingo’s op af. Dit is een van de meest spectaculaire natuur ervaringen die in Afrika mogelijk zijn.
Vijftig jaar na het eerste bezoek van de ontdekkingsreizigers bouwden de Duitsers een fort aan de oostkant van de vlakte bij Namutoni. In 1904 werd het fort door de Wambo aangevallen. Toevallig waren er maar zeven Duitse politiemensen in het fort aanwezig en die hadden maar weinig ammunitie beschikbaar. Na zeven uur vechten vluchten zij onder bescherming van de duisternis van de nacht naar het zuiden totdat ze bij een Duitse nederzetting kwamen die hen te hulp kwam. De groep gewapende lieden ging terug naar het fort om het te heroveren. Het fort was totaal leeggehaald en goeddeels verwoest door de krijgers van de Wambo. Daarna werd het fort (‘Beau Geste’ fort) weer glinsterend wit herbouwd en het werd nooit meer aangevallen. Het nieuwe fort was tot ongeveer 1950 een politiepost.

In 1907 werd de Etosha Vlakte en omgeving door de Duitse overheid tot natuur- en wildreservaat geproclameerd. Aan de noodzakelijke voorzieningen in de vorm van wegen en rustkampen werd tot 1952 gewerkt en in 2007 werd er uitgebreid aan verbeterd. Het is nu mogelijk een nachttocht of een schemertocht om wild te observeren te boeken via het kantoor van het nationaal park. Dit aanbod bestaat nog niet zo lang en u boekt dat in het kantoor van het NP in uw restcamp. Een nachttocht brengt het reisschema niet in gevaar. Een schemertocht is soms niet goed mogelijk dus laat u adviseren door uw gids voordat u een boeking maakt.


Dag 13 tot en met 16: Ngepi (O, L, D)
U laat het Etosha NP achter u en reist verder in oostelijke richting naar de Caprivi Strip. De komende vier nachten verblijft u in het Ngepi Camp. Gedurende uw verblijf bezoekt u het Mahango NP en verkent u de Namibian Okavango Panhandle gevolgd door een wildtocht in het Mahango NP.

Optionele activiteiten: traditionele dancing&drumming; vogel&natuurtrek onder leiding van een gids, dorpswandeling, cruise per schip

Mahango National Park
Dit kleine park ligt een beetje verscholen in een hoek van de Caprivi Strip, tegen de grens met Botswana. Het wordt in twee delen gedeeld door een van de belangrijkste wegen tussen Namibië en Botswana, een weg waarover nogal wat wildsafari’s rijden die in deze streek wilde dieren
observeren. De Okavango rivier vormt de oostgrens maar is tevens een van de belangrijkste elementen in dit reservaat. De meest oostelijk gelegen curve van de weg loopt vlak langs de rivier en is de beste plek voor wild. Hier vormt de rivier kanalen tussen enorme permanente bedden van papyrusriet. Daaraan aansluitend vind u enorme gebieden die veelal onder water staan. Hier heeft u een redelijke kans de waterminnende rode lechwe te zien, een tamelijk zeldzame antilope die vooral in deze regio voorkomt..

Behalve deze vegetatie zult u op de hoger en droger gelegen rivierbanken veel concentraties dadel palmen zien naast de weelderige vegetatie die u aan rivieroevers mag verwachten. Wat verder van de rivier verwijderd liggen droge bosgebieden en treft u groepen acacia’s aan met hier en daar een grote baobab ertussen. Al dit weelderige groen trekt uiteraard veel wilde dieren aan zoals de water buffel, dol op water zoals u al dacht, de olifant, de reedbuck antilope en de bushbuck, de meest voorkomende antilope in deze streken, maar ook de al genoemde zeldzame red lechwe antilope, de sable, een grote savanne antilope en de sitatunga, de moeras antilope. Ook treft u hier flinke aantallen nijlpaarden en krokodillen aan.

Mahanga is een favoriete plek van de vogelliefhebbers: hier zijn meer soorten te vinden dan in enig ander park in Namibië. Dat hier zo’n variatie te vinden is zal geen verrassing zijn gezien de variatie in natuurlijke omstandigheden zoals de uitgebreide wetlands naast de omvangrijke
vlaktes met door de wind aangevoerd Kalahari zand. Dus vindt u veel watervogels zoals eenden, ganzen, reigers, plevieren, zilverreigers, ijsvogels en veel waadvogels naast de vele vogels die we in de rest van Namibië op het droge land aantreffen. Okavango heeft als specialiteit onder andere een bijzondere vogel zoals de slaty egret, een zeldzame kleine donkere zilverreiger, waarvan de habitat bedreigd wordt. Van een aantal vogels is dit gebied het meest westelijk gelegen verspreidingsgebied, waarbij u moet denken aan de jacana, een mooie steltloper, de coppery-tailed coucal, de koekoek met de koperkleurige staart, ook wel moeraskoekoek genoemd en de raketstaart roller (coraccia).
 
Van de grotere vogelsoorten wijzen we op de groep van de snake eagles, adelaars waarvan er verschillende te zien zijn zoals de bruine snake eagle, de black-brested eagle en de zeldzame western-banded snake eagle, een grote bruine adelaar met gele poten.
Een aparte groep is die van de uilen waarbij Pel’s fishing owl opvalt, een zeer grote uil die zoals zijn naam al zegt vis vangt in de rivier en ook de spotted owl, een middelgrote uil met prachtige witte vlekken op het donkere verenkleed.


Dag 17 en 18: Botswana – Kasane – Chobe National Park (O, L, D)
U rijdt door de Caprivi Strip naar Kasane waar u in het kamp aan de oevers van de Chobe rivier overnacht. In de middag neemt u deel aan een cruise over de rivier in het Chobe NP om de vele dieren die hier komen drinken te kunnen observeren. De volgende dag gaat u op safari in het Chobe Nationaal Park om van het wildleven te genieten. Deze twee nachten overnacht u in Chobe Safari Camp.

De oorspronkelijke inwoners van het gebied, dat nu het park is, waren het San volk dat in Botswana ook wel de Basarwa wordt genoemd. Het waren jager-verzamelaars die zich van de ene plek naar de andere verplaatsten op zoek naar water, vruchten en wilde dieren voor de jacht. Latersloten zich groepen van het Basublya volk bij de San aan en nog later rond 1911 kwam daar een groep Batawana bij, onder leiding van Sekgoma. Toen laat in de vorige eeuw en begin van deze eeuw het gebied onder verschillende eigendom regimes kwam werd een groot deel van het gebeid dat nu het nationaal park is eigendom van de staat.
In 1931 werd het idee in deze streek een nationaal park te stichten om het wild te beschermen tegen uitsterven en om toeristen te trekken, sterk betwist. In 1932 werd een gebied van 24.000 vierkante kilometers in het Chobe gebied tot een gebied verklaard waar niet meer gejaagd mag worden en het jaar daarop werd het beschermd gebied uitgebreid tot 31.600 vierkante kilometer. Maar door enorme plagen van de tsetse vlieg kwam er van deze plannen niet veel terecht. Pas in 1957 kwam het plan voor het nationaal park weer tot leven door het idee om een gebied van 21.000 vierkante kilometer tot wildreservaat te bestempelen. Uiteindelijk werd in 1960 een wat kleiner gebied officieel tot Chobe Wild Reservaat verklaard. In 1967 werd dit gebied tot nationaal park uitgeroepen en was daarmee het eerste nationaal park in Botswana.
Er was in Serondela een omvangrijke nederzetting die leefde van de houtkap en er zijn nog steeds resten van deze industrie te zien. Geleidelijk werd hieraan een eind gemaakt en in 1975 was Chobe National Park geheel vrij van elke menselijke exploitatie en bewoning. In 1980 en nogmaals in 1987 werden de grenzen van het park verder verlegd tot de huidige omvang van 11.000 vierkante kilometer. Er is een overvloed aan leven van wilde dieren in het gebied te vinden, speciaal in de droge wintermaanden als grote concentraties olifanten, buffels en zebra’s zich aan de oevers van de rivier verzamelen tegelijk met de giraffen, impala’s en antilopen, die ook in de bosgebieden te zien zijn. Ook is er een grote variatie aan vogelleven te zien maar niet in grote aantallen. Watervogels zoals de pelikaan zijn hier heel gewoon. De voormalige presidenten Clinton en Nelson Mandela bezochten het park en Elizabeth Taylor vierde een van haar huwelijksfeesten in de Chobe Lodge, binnen het park.


Dag 19 tot en met 21: Savuti / Moremi /  Maun (O, L, D)
U stapt nu van de truck over in de 4W-drive. Daarmee vervolgt u de reis door Savuti en Moremi totdat u aankomt in Maun. Maun is de toegangspoort tot de Okavango delta. U overnacht een nacht in dit afgelegen plaatsje en bereidt u voor op uw excursie. Een klein vliegtuig brengt u over het adembenemend landschap naar Gunn’s Camp waar u de komende twee nachten zult verblijven. Vanuit uw lodge zult u heel wat dieren kunnen waarnemen maar u maakt ook een natuurwandeling en als er voldoende water staat gaat u aan boord van de traditionele mokoro kano voor een tocht over het water.

Savuti
Er is in Savuti veel meer te beleven dan alleen de wilde dieren. Het wild is indrukwekkend maar dat is maar de helft van het verhaal. Om dat te kunnen begrijpen en er de geest van te kunnen vatten moet u zich even in de geschiedenis verdiepen. De geschiedenis vanaf het verre
geologische verleden totdat de eerste mensen, de eerste Europese jagers, de ontdekkingsreizigers en later de natuurbeschermers het gebied in kwamen, waaronder een aantal figuren met interessante reputaties. Savuti heeft meer sterke verhalen te vertellen dan enig ander park in Botswana. Het is de moeite waard daar vooraf wat over te lezen want dan zult u de legendarische kwaliteit van Savuti pas echt weten te waarderen.
Ook hier zijn het observeren van het wild en de vogels de belangrijkste activiteiten die u kunt ondernemen. En er zijn volop mogelijkheden te vinden. U kunt bij de belangrijkste waterpoel beginnen waar altijd veel te zien is hoewel nogal druk met voertuigen met bezoekers. U mag ’s nachts niet op wildtour maar daar staat tegenover dat het wild heel dicht bij het kamp komt en vanuit uw lodge is er dikwijls genoeg waar te nemen.


Moremi
Moremi is een deel van de Okavango delta en heeft veel poelen waar tijdelijk water in staat, permanente moerassen en rivieren die enorme aantallen wilde dieren en vogels trekken. Moremi heeft een oppervlakte van 4.870 vierkante kilometer en heeft prachtige waarnemingen van wild te bieden. U gaat op safari naar de kampen in het reservaat.
Het Moremi Wild Reservaat staat op het lijstje met de belangrijkste wildreservaten van de wereld. Graslanden, ondergelopen vlaktes, bossen, lagunes vol met waterlelies, en de vele waterlopen zijn in deze combinatie een geweldige habitat voor de vele wilde dieren waar u van kunt genieten. U besteedt de dag aan het verkennen van het wild over de vele paden die door het park lopen.

Maun
Vanaf de start van Maun als de belangrijkste vestigingsplaats van het Batawana volk heeft het stadje de reputatie gehad van een harde ‘wildwest’ plaats waar alle activiteiten rond de veeteelt en de jacht zich
concentreerden. Maar met de ontwikkeling van het toerisme en de aanleg van de asfaltweg vanaf Na  ta, in de vroege jaren van 1990, is de ontwikkeling van Maun heel snel gegaan en heeft het veel van zijn oorspronkelijke karakter verloren. Er wonen nu meer dan dertig duizend mensen. Het is nu een levendige enigszins chaotische toeristen stad waar het wemelt van de ezels en de geiten. Die staan overal als de lokale boeren komen om hun waren langs de weg te verkopen.
Met de instroom van de toeristendollars zijn de traditionele ovale hutten van vroeger steeds meer vervangen door stenen behuizing met een zinken dak of soms met dakpannen. U kunt nog steeds oude hutten tegen komen maar nu met een tv-schotel op het dak. Symbool van de toenemende welvaart in Botswana en de steeds betrouwbaar wordende  elektriciteit en communicatiemogelijkheden in Maun. Een beetje afhankelijk van het weer kunt u tot zo’n 25 kilometer rond Maun prima mobiel bellen. Rond Riley’s Garage vindt u winkels met meerdere verdiepingen voorzien van airco naast rommelige en modderige parkeerplaatsen voor het toenemend autoverkeer die op zich weer plekken zijn geworden voor uitgebreide markthandel waar alles te koop is. Er zijn zelfs supermarkten te vinden; Cbstore, Spar Shoprite en een Nandos.

Dag 22: Gobabis (O, L, D)
Vandaag vertrekt u na het ontbijt en gaat u weer terug naar Namibië.

Dag 23: Windhoek (O, L, D)
Vandaag bent u weer in Windhoek voor uw laatste nacht. U geniet uw laatste diner in Joe’s Beerhouse dat beroemd is om zijn wildgerechten.

Dag 24: Windhoek (O)
Uw reis eindigt vandaag. U wordt naar het vliegveld gebracht voor uw vlucht naar huis.




Testimonials

  • Een safari avontuur in Namibië

    "Het enthousiasme en betrokkenheid van Marvell Travel (Markus) en Safari Wise geeft je het gevoel dat je niet één van de vele toeristen bent bij een grote reisorganisatie. Er wordt individueel bekeken wat je wensen zijn en hoe die ingepast kunnen worden. Onze complimenten hiervoor!"

    -Willems/Linden

  • Met volle teugen genoten (Namibië en Botswana)!

    Onze dank aan jou en jouw partners ter plaatse voor het perfect regelen van onze reis naar Namibië en Botswana. Overal waren onze namen bekend, overal stonden mensen ons op te wachten bij aankomst, overal waren de auto’s voor transfers op tijd. We hebben echt een geweldige 4 weken gehad met luxe accommodaties op prachtige locaties. En we hebben er met volle teugen van genoten.

    Met hartelijke groet,
    Sylvain & Tessa


Terug

Kantoor- & Bezoekadres (op afspraak):
Kleine Gartmanplantsoen 10
(op het Leidseplein, in gebouw van 'de BALIE')
1017RR Amsterdam
Nederland
Webdesign by: Deep Graphic Design

Australië en Oceanië