Myanmar
Myanmar (voorheen Birma) is net iets groter dan Frankrijk en ruim vijftien keer groter dan Nederland. De landsgrens van 4.000 kilometer lengte wordt gedeeld met Bangladesh, India, China, Laos en Thailand. Daarnaast bezit Myanmar bijna 2.000 kilometer aan kustgebied grenzend aan de Bengaalse Baai en de Andaman Zee. Het land is ingedeeld in zeven divisies: Yangon, Bago, Sagaing, Tanintharyi, Ayeyarwady, Magwe en Mandalay. Deze divisies zijn weer opgedeeld in verschillende staten. Elke staat kent een andere etnische samenstelling. Met uitzondering van de Mekong-rivier, die parallel loopt aan de grens van Myanmar en Laos, worden de andere grenzen gedomineerd door bergachtige gebieden. De hoogste berg van Myanmar maakt deel uit van het Himalaya-gebergte en is meer dan 6.000 meter hoog.
In Myanmar wonen ongeveer 48 miljoen mensen, waarvan slechts 33% van de bevolking woont in de steden. De grootste steden zijn Yangon en Mandalay. In tegenstelling tot veel andere landen in de regio is er geen sprake van een grote instroom naar de steden, ruim driekwart van de bevolking is aangewezen op de landbouw. Het boeddhisme is de staatsreligie in Myanmar. Ruim 80 procent van de bevolking is boeddhist. Het christendom is vertegenwoordigd in gebieden die door Amerikaanse missionarissen werden bezocht. Deze groep wordt zwaar onderdrukt. Officieel wordt hun status niet erkend door de Myanmarese regering.
Myanmar kent een combinatie van een drietal tropische en subtropische klimaten: het grootste deel van Myanmar heeft een combinatie van het moessonklimaat het tropische savanneklimaat. In het noordoosten van Myanmar gaat dit over in een warm chinaklimaat. Myanmar kent twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen (moesson). De laatste 2-3 maanden van het droge seizoen lopen de temperaturen dermate hoog op dat men dit soms ook aanduidt als het hete seizoen. De beste reistijd naar Birma is van November t/m Februari.