24-daagse self-drive spektakel door Namibië en Botswana
24 dagen self-drive voor het ultieme Afrika gevoel! Namibië, uiteraard met maatwerkadvies, op eigen houtje verkennen: de legendarische zandduinen van de Sossusvlei, het Etosha Nationaal Park, Himba land en natuurlijk nog veel meer wat dit prachtige land te bieden heeft. U vervolgt u reis door Botswana: één van de wildste regio's van Afrika met een nog ongerepte karakter en ver weg van het massatoerisme. Uw bezoek aan dit 'geheim van Afrika' zal leiden tot een onvergetelijke ervaring en een mooie vakantie.
Dag tot dag programma
Dag 0: Vertrek Schiphol en aankomst Johannesburg
Vandaag begint uw reis op de grootste luchthaven van ons land, Schiphol. U neemt de vlucht naar Johannesburg waar u de volgende dag doorvliegt naar Windhoek. In Johannesburg verblijft u in hotel OR Tambo – Garden Court.
Dag 1: Aankomst Windhoek en Sossusvlei
Vandaag komt u aan op de luchthaven van Windhoek en staat een Toyota Double Cab voor u klaar. Vervolgens rijdt u naar de Sossusvlei waar u overnacht in het Sossus Dessert Camp.
Windhoek heeft ongeveer twee honderd duizend inwoners en is daarmee, mondiaal gezien, een erg kleine hoofdstad.
Dit aantal groeit overigens snel omdat er in het achterland te weinig werk is. Ondanks die snelle groei, de laatste jaren, is het centrum van de stad heel schoon en er doen zich geen problemen voor. De meeste bezoekers zijn daar heel tevreden over en vinden Windhoek een bijna on-Afrikaanse stad. Zoals u kunt verwachten zijn veel van de beste hotels van Namibië in Windhoek te vinden. De stad biedt een heel scala van goede accommodaties voor alle groepen bezoekers, van backpackers tot guest houses van hoog niveau.
U komt in het gebied van de Sossusvlei en kunt hier zelf eenvoudig een korte wandelexcursie door de kleine Sesriem Canyon maken. Tip: vanaf de parkeerplaats naar beneden en dan vooral het linker deel van de canyon verkennen. Deze loopt weliswaar dood, maar is het meest spectaculair.....
Aan de ingang van de Sossusvlei ligt de Sesriem Canyon. Als resultaat van eeuwenlange erosie is een nauw ravijn van ongeveer een kilometer lengte en een diepte van 30 a 40 meter gevormd. De eerste verkenners in dit gebied moeten zes keer de lengte van een lange riem, waarmee een paardenspan werd gemend, aan elkaar knopen om het water uit een poel in de canyon naar boven te halen. Daarom heet deze canyon ‘Sesriem’.
De Namib is de oudste en de meest bijzondere woestijn van de wereld. De centrale Namib strekt zich over een afstand van 2.000 kilometer uit langs de kust, van de Olifants rivier in het zuiden tot de San Nicolau in Zuid Angola. De woestijn bestaat vooral uit regelmatige duinen die parallel aan de zee lopen en die zich uitstrekken van de kust naar de grintvlaktes in het binnenland. Deze duinen lijken dood en zonder enig leven maar ze kennen een complex ecosysteem dat elke druppel vocht uit de veelvoorkomende mistbanken weet te benutten. De woestijn is door een combinatie van oorzaken ontstaan. De Orange rivier brengt samen met de Fish rivier een grote hoeveelheid slib naar de zee. Langs de kust lopende stromen brengen dit slib naar het noorden en aanlandige winden brengen het slib op de kust. Miljoenen jaren lang is deze zandrug steeds verder landinwaarts geduwd en heeft zo de Namib woestijn gevormd. Het zand kleurt op sommige plaatsen sterk oranje omdat de sporen van ijzererts in het zand gaan roesten.
Dag 2: Sossusvlei duinen
Vandaag ontwaakt u in de prachtige Sossusvlei omgeving. U verblijft deze nacht wederom in het Sossus Dessert Camp.
Sossusvlei is een lager gelegen deel in het landschap met de hoogste duinen ter wereld aan de randen. Hoewel dat maar weinig voorkomt lopen, als het heel overvloedig regent, de lager gelegen delen van de ‘vlei’ onder met water uit de Tsauchab rivier. Dit wonder met het water in het midden van de woestijn is een spectaculair verschijnsel. Een gebied wordt als extreem droog (hyper-arid) geclassificeerd als er gemiddeld niet meer dan 100 mm regen per jaar valt, als er tussen de 100 en 250 mm regen per jaar valt wordt het gebied ‘droog’ genoemd, bij regen tussen de 250 en 500 mm noemt men het gebied half-droog (semi-arid). Ongeveer 16 % van de oppervlakte van Namibië is extreem droog. De Namib is extreem droog met een regenval van minder dan 100 mm per jaar. In de droogste gebieden is de jaarlijkse potentiële verdamping 3500 mm terwijl de jaarlijkse regenval maar 20 mm is.
De naam Namib is van Namibische origine waarvan de moderne spelling refereert aan een bepaald deel van de woestijn, met name de grote vlakte. De zandduinen zijn gevormd uit de sedimenten die met de Orange rivier zijn meegespoeld, noordwaarts zijn verplaatst door de zeestroom en daarna landinwaarts zijn verwaaid door de, in deze regio, dominante zuidelijke winden. Het zand in deze duinen bestaat voor 90-95 % uit kwarts (Silica) en voor 10-15 % uit mica, veldspaat en mineralen zoals granaat, ilmeniet en magnetiet. Het zand kleurt steeds meer rood naarmate we verder naar het oosten gaan als gevolg van de toenemende hoeveelheid ijzererts die in verroeste vorm (ferro-oxide) in het zand zijn sporen nalaat. De omvang van deze corrosie is afhankelijk van leeftijd, temperatuur en vochtigheidsgraad.
Dag 3 en 4: Swakopmund
Vandaag kruist u de steenbokskeerkring (Tropic of Capricorn) onderweg in de woestijn. De eerste stop is Walvis Bay waar u wellicht flamingo’s tegenkomt. Bij aankomst in Swakopmund rijdt u naar het Swakopmund Eberwein, waar u vannacht de nacht doorbrengt.
Swakopmund is twee jaar later dan Windhoek, in 1892, gesticht door kapitein Curt von Francois. De stad werd de belangrijkste haven van Duits Zuidwest Afrika. Het toegenomen handelsverkeer tussen Duitsland en haar kolonie maakte een eigen haven nodig maar Walvis Bay, 33 kilometer zuidelijker gelegen, was al in handen van de Engelsen. Daarom viel het oog op Swakopmund omdat andere plaatsen (zoals Cape Cross) niet geschikt waren en omdat hier volop vers water voorhanden was. De meeste steden en dorpen in Namibië zijn gegroeid vanuit oude vestigingen waar waterbronnen te vinden zijn. De namen die door de oorspronkelijke bewoners aan de plekken waar ze leefden werden gegeven zijn dikwijls heel beschrijvend en meestal bleven deze namen tijdens de koloniale tijd in gebruik zij het met aangepaste (Europese) uitspraak. Het Nama woord ‘Tsoakhaub’, wat vertaald kan worden met ‘anus’, klonk nogal ruw maar was wel een goede beschrijving van de situatie. De heftige stroom van de Swakop rivier bracht namelijk grote hoeveelheden modder, zand, vegetatie en van dode dieren mee. Dit werd verderop in de oceaan gedumpt en dus klopt de inlandse naam wel.
De Nama naam werd veranderd in ‘Swachhaub’ en toen Swakopmund in 1896 een onafhankelijk district werd is de huidige naam ingevoerd.
Dag 5: Twyfelfontijn
Vandaag rijdt u naar Twyfelfontein. Hier blijft u slechts één nacht om de volgende dag weer de weg te vervolgen naar het zogeten Himbaland. U verblijft vannacht in de Twyfelfontein Country Lodge. Op deze plaats zijn heel duidelijk de gevolgen van eeuwenlange vulkanische activiteiten te zien. Voor de rest is de lodge opgebouwd uit plaatselijk steen en zijn de kleuren in de lodge matchend met het omliggende landschap.
Dag 6,7 en 8: Opuwo (Himba land)
Deze dagen kunt u een Himba dorp bezoeken. De Himba zijn een volk van veetelers en zij zijn gespecialiseerd in fokvee en geiten. U herkent ze aan hun unieke wijze van kleden.
De overnachtingen vinden plaats in Opuwo Country Hotel.
Bezoek aan het Himba dorp
De etnische Himba groep hebben in de afzondering van het Kaokoland kans gezien hun etnische individualiteit en cultuur levend te houden. Het vriendelijke volk is nauw verwant aan de Herero. Beide groepen spreken dezelfde taal. Afhankelijk van de tijd van het jaar verplaatsen zij zich met hun kuddes naar de plaatsen waar voldoende water beschikbaar is. Kleding, haardracht en sieraden hebben een speciale betekenis voor de Himba en zijn een belangrijk deel van hun traditie en cultuur. Zelfs de pasgeboren baby’s worden met parelsnoertjes om de hals versierd. Wanneer de kinderen wat ouder worden krijgen ze hangers van koper en worden schelpen aan de sieraden toegevoegd.
De trotse Himba vrouwen besteden na het opstaan een aantal uren om zich op te maken. Het hele lichaam wordt ingesmeerd met een crème van botervet en een okerkleurig poeder. Daar wordt een aromatische hars van de Omuzumba struik aan toegevoegd. De crème geeft het lichaam een intens rode glans, het schoonheidsideaal van de Himba.
Ongeveer twintig kilometer buiten de stad start de tour onder leiding van een gids die u niet alleen een diepgaand beeld geeft van het leven van de Ova-Himba, de laatste nog traditioneel levende stam in Namibië, maar u ook een zeldzame kans geeft dit fotografisch vast te leggen. U zult getuige zijn van de melkceremonie en het rookbad en u krijgt uitleg over het geloof in het heilige vuur, de voorvaderen en de werking van de medicinale kruiden. U krijgt een beeld van de betekenis van de sieraden en de haarstijlen die niet alleen de status van een stamlid aangeven maar ook de diepe verbondenheid met de natuur, het vee en de kinderen accentueren.
Uw gids is meestal Jaco, een Afrikaans sprekende blanke die met zijn Himba familie jaren lang in de Himba cultuur heeft geleefd en hun taal vloeiend spreekt. Hij werd door het oude stamhoofd Tjsikume Bhahona, die in de bergen in Ongkongo bij Opuwo woont, in de Himba cultuur ingewijd en geadopteerd. Nadat hij jaren in het nieuwe familieverband had geleefd besloot hij weer terug te gaan naar de boerderij van zijn vader vlak bij Kamanjab waar hij kuddes van het Nguni ras laat grazen naast een aantal geiten en schapen. Stamhoofd Tjsikume vroeg Jaco later of leden van zijn stam Jaco op de boerderij konden komen helpen met het weiden van de geiten en het vee. Een deel van de familie besloot daarop naar de boerderij te verhuizen en zij bouwden daar een dorp in de traditionele stijl om volgens hun eigen cultuur te kunnen blijven leven. NB: Jaco is niet altijd aanwezig en begeleid niet alle groepen die het Himba dorp bezoeken.
De inkomsten uit deze excursies helpen de stam om in hun dagelijks onderhoud te voorzien. Ze kopen daarvoor voedsel, voorraden en medicijnen (als dat nodig is) en het geld wordt ook besteed aan kinderen van verschillende families die door Jaco zijn geadopteerd. Het wordt gebruikt als ze geld voor boeken en kleding nodig hebben om naar school te kunnen gaan.
U bent zich er ongetwijfeld van bewust zijn dat het dorp niet mag worden gezien als een menselijke dierentuin. U bent te gast in het huis van deze bijzondere mensen en u wisselt uw cultuur met hen uit. U respecteert hun manier van leven zoals zij dat ook met uw manier van leven doen en daarmee helpt u hen hun cultuur en tradities te conserveren.
Dag 9,10,11 en 12: Etosha Nationaal Park
Na het ontbijt vertrekt u naar het Etosha National Park om tijdens een geweldige tocht het wildleven te observeren. U stopt bij drinkplaatsen waar gewacht wordt tot de dieren komen drinken en u krijgt zo veel mogelijk van het fraaie park te zien. De nachten in Etosha NP overnacht u dichtbij de west-ingang.
Deze nachten verblijft u in een Waterhole Chalet met double bed in het Okaukuejo Resort.
Optionele activiteiten: een nachttocht met een wild ranger van de NRW, afhankelijk van de beschikbaarheid.
Etosha National Park, met zijn enorme rijkdom aan dieren en planten, ligt in het noorden van Namibië en omvat een oppervlakte van 22.270 vierkante kilometer. De doorsnede van het park bedraagt 4.590 kilometer. In 1851 waren de ontdekkingsreizigers Sir Francis Gatton en Charles Anderson de eerste Europeanen die deze enorme vlakte, die bekend stond als Etosha (de witte plaats met luchtspiegelingen) bezochten. Het gebied er omheen is rijk aan wilde dieren. Als in het regenseizoen van december tot maart er in de vlakte een modderlaag van een meter diep ontstaat komen daar talloze flamingo’s op af. Dit is een van de meest spectaculaire natuur ervaringen die in Afrika mogelijk zijn.
Vijftig jaar na het eerste bezoek van de ontdekkingsreizigers bouwden de Duitsers een fort aan de oostkant van de vlakte bij Namutoni. In 1904 werd het fort door de Wambo aangevallen. Toevallig waren er maar zeven Duitse politiemensen in het fort aanwezig en die hadden maar weinig ammunitie beschikbaar. Na zeven uur vechten vluchten zij onder bescherming van de duisternis van de nacht naar het zuiden totdat ze bij een Duitse nederzetting kwamen die hen te hulp kwam. De groep gewapende lieden ging terug naar het fort om het te heroveren. Het fort was totaal leeggehaald en goeddeels verwoest door de krijgers van de Wambo. Daarna werd het fort (‘Beau Geste’ fort) weer glinsterend wit herbouwd en het werd nooit meer aangevallen. Het nieuwe fort was tot ongeveer 1950 een politiepost.
In 1907 werd de Etosha Vlakte en omgeving door de Duitse overheid tot natuur- en wildreservaat geproclameerd. Aan de noodzakelijke voorzieningen in de vorm van wegen en rustkampen werd tot 1952 gewerkt en in 2007 werd er uitgebreid aan verbeterd. Het is nu mogelijk een nachttocht of een schemertocht om wild te observeren te boeken via het kantoor van het nationaal park. Dit aanbod bestaat nog niet zo lang en u boekt dat in het kantoor van het NP in uw restcamp. Een nachttocht brengt het reisschema niet in gevaar. Een schemertocht is soms niet goed mogelijk dus laat u adviseren door uw gids voordat u een boeking maakt.
Dag 13: Terug naar Windhoek
Vandaag gebruikt u om terug te rijden naar Windhoek. U kunt op deze tocht rustig aan doen, want de rest van de dag heeft u in Windhoek vrij te besteden. U verblijft vannacht in het Terra Africa, op bed and breakfast basis.
Dag 14,15 en 16: Maun + Moremi
Deze ochtend neemt u de vlucht van 09.15 van Windhoek naar Maun. Om 10.30 arriveert u in Maun en daar wordt u binnen het uur door een klein vliegtuig verder vervoerd via een spectaculaire vlucht over het park naar het Moremi Crossing Camp. In dit camp verblijft u op Full board basis en dat betekent dat accommodatie, maaltijden, drankjes, wasfaciliteiten, alle game viewing activiteiten en park fees INclusief zijn.
Moremi National Park
Moremi is een deel van de Okavango delta en heeft veel poelen waar tijdelijk water in staat, permanente moerassen en rivieren die enorme aantallen wilde dieren en vogels trekken. Moremi heeft een oppervlakte van 4.870 vierkante kilometer en heeft prachtige waarnemingen van wild te bieden. U gaat op safari naar de kampen in het reservaat.
Het Moremi Wild Reservaat staat op het lijstje met de belangrijkste wildreservaten van de wereld. Graslanden, ondergelopen vlaktes, bossen, lagunes vol met waterlelies, en de vele waterlopen zijn in deze combinatie een geweldige habitat voor de vele wilde dieren waar u van kunt genieten. U besteedt de dag aan het verkennen van het wild over de vele paden die door het park lopen.
Dag 17,18 en19: Chobe Nationaal Park
Op dag 17 wordt u wederom getrakteerd op een vlucht boven het park, dit keer om weer terug te keren naar de ‘beschaving’ en uw weg te vervolgen naar Chobe. De rit van het vliegveldje naar Chobe wordt verzorgd met een privé-transfer in een comfortabele wagen met driver/guide.
Deze dagen verblijft u bij/in het Chobe Nationaal Park om van het bijzondere wildleven dat dit park kenmerkt, te genieten. U verblijft liefst drie nachten in de luxe Chobe Safari Lodge op full board basis. Hierbij hoort dus het verblijf in luxury rooms, alle maaltijden zitten inbegrepen en u heeft maar liefst 3 game drives, 2 boot excursies, 1 Namibian village walk en de park fees zitten inbegrepen.
Chobe Nationaal Park
De oorspronkelijke inwoners van het gebied, dat nu het park is, waren het San volk dat in Botswana ook wel de Basarwa wordt genoemd. Het waren jager-verzamelaars die zich van de ene plek naar de andere verplaatsten op zoek naar water, vruchten en wilde dieren voor de jacht. Later sloten zich groepen van het Basublya volk bij de San aan en nog later rond 1911 kwam daar een groep Batawana bij, onder leiding van Sekgoma. Toen laat in de vorige eeuw en begin van deze eeuw het gebied onder verschillende eigendom regimes kwam werd een groot deel vanhet gebeid dat nu het nationaal park is eigendom van de staat.
In 1931 werd het idee in deze streek een nationaal park te stichten om het wild te beschermen tegen uitsterven en om toeristen te trekken, sterk betwist. In 1932 werd een gebied van 24.000 vierkante kilometers in het Chobe gebied tot een gebied verklaard waar niet meer gejaagd mag worden en het jaar daarop werd het beschermd gebied uitgebreid tot 31.600 vierkante kilometer. Maar door enorme plagen van de tsetse vlieg kwam er van deze plannen niet veel terecht. Pas in 1957 kwam het plan voor het nationaal park weer tot leven door het idee om een gebied van 21.000 vierkante kilometer tot wildreservaat te bestempelen. Uiteindelijk werd in 1960 een wat kleiner gebied officieel tot Chobe Wild Reservaat verklaard. In 1967 werd dit gebied tot nationaal park uitgeroepen en was daarmee het eerste nationaal park in Botswana.
Er was in Serondela een omvangrijke nederzetting die leefde van de houtkap en er zijn nog steeds resten van deze industrie te zien. Geleidelijk werd hieraan een eind gemaakt en in 1975 was Chobe National Park geheel vrij van elke menselijke exploitatie en bewoning. In 1980 en nogmaals in 1987 werden de grenzen van het park verder verlegd tot de huidige omvang van 11.000 vierkante kilometer. Er is een overvloed aan leven van wilde dieren in het gebied te vinden, speciaal in de droge wintermaanden als grote concentraties olifanten, buffels en zebra’s zich aan de oevers van de rivier verzamelen tegelijk met de giraffen, impala’s en antilopen, die ook in de bosgebieden te zien zijn. Ook is er een grote variatie aan vogelleven te zien maar niet in grote aantallen. Watervogels zoals de pelikaan zijn hier heel gewoon. De voormalige presidenten Clinton en Nelson Mandela bezochten het park en Elizabeth Taylor vierde een van haar huwelijksfeesten in de Chobe Lodge, binnen het park.
Dag 20 en 21: Victoria Watervallen
U wordt met een comfortabele transfer gebracht naar uw verblijfplaats bij de Victoria watervallen. Vandaag en morgen verblijft u aan Zambiaanse kant van de Victoria Watervallen in de prachtige Maramba River Lodge.
de Victoria Watervallen
David Livingstone, een schotse missionair en ontdekker is waarschijnlijk de eerste europeaan die de Victoria Watervallen heeft gedocumenteerd. Hij deed dit op het nu bekend staande ‘Livingstone Island’. David Livingstone vernoemde de waterval de Victoria Watervallen als eerbetoon aan zijn koningin. De lokale naam “mosi-oa-Tunya, die de letterlijke betekenis ‘Smoke that Thunders’ draagt is ook vandaag de dag nog wel bekend. Beide namen zijn officieel erkende namen voor de waterval.
Dag 22: transfer naar livingstone en vluchten
U wordt met een transfer van het hotel naar het vliegveld van Livingstone gebracht waar u een vlucht van naar Johannesburg neemt. Aangekomen op Johannesburg heeft u een paar uur de tijd om bij te komen en dan neemt u een late avondvlucht van naar Amsterdam.
Dag 23: Welkom thuis!
Vandaag komt u aan in Nederland.
Testimonials
-
Met volle teugen genoten (Namibië en Botswana)!
Onze dank aan jou en jouw partners ter plaatse voor het perfect regelen van onze reis naar Namibië en Botswana. Overal waren onze namen bekend, overal stonden mensen ons op te wachten bij aankomst, overal waren de auto’s voor transfers op tijd. We hebben echt een geweldige 4 weken gehad met luxe accommodaties op prachtige locaties. En we hebben er met volle teugen van genoten.
Met hartelijke groet,
Sylvain & Tessa
Terug